Jubileum i Sundsvall

Under perioden oktober 2003 - oktober 2004 firar St. Olofs församling i Sundsvall 50-års jubileum. Jubileumsåret inleddes i oktober 2003 med en högtidlig mässa i det gamla kapellet, som numera används som församlingssal. Året kommer att avrundas söndagen den 3 oktober 2004, när biskop Anders Arborelius kommer att vara huvudcelebrant vid en mässa i kyrkan, som invigdes 1991. Förhoppningsvis kommer församlingen då att gästas bland annat av präster och systrar som har tidigare varit verksamma i Sundsvall.

Minnenas Afton
Förutom dessa två högtider, har några andra evenemang planerats för att uppmärksamma jubileet och på fredag kväll den 23 april var det dags för Minnenas Afton. Drygt 70 vuxna och ungefär 15 barn samlades i församlingens lokaler. Programmet inleddes på kyrktorget med musik spelad av Benjamin Yousif och sång framförd av familjen Mabiala m.fl. Därefter serverades tjälknöl och potatisgratäng i församlingssalen. Vi fick i all hast sätta upp fler bord även på kyrktorget, för att få plats med alla gäster. Carmen Constenla ledde en grupp duktiga medlemmar från Caritas St. Olof, som ansvarade för matserveringen.

Bildcollage
Efter maten gavs det tid att sträcka på benen och att titta på ett bildcollage som illustrerade olika händelser i församlingens 50-åriga liv. Under pausen bjöds publiken också på afrikansk dans, som visade sig vara så medryckande att hela kyrktorget fylldes av dansande människor.

Personliga minnen
Tillbaka i församlingssalen avnjöt vi kaffe och kaka och fick lyssna till ett axplock personliga minnen.

Kjell Wiklund berättade om de tidiga åren, redan innan huset på Nybrogatan blev församlingens hem. Barbro Lindqvist hade minnen om hur det var att tillhöra sundsvallsförsamlingen, men att bo på annan ort. Vad sägs om att bo i Boden när församlingsprästen är baserad i Sundsvall!?

Innan Anna Forsslund berättade om sina äventyr på barnläger och senare i ungdomsgruppen, sjöng hon vackra svenska visor, ackompanjerad på gitarr av Anna Almroth. Ytterligare ett fint musikinslag kom från syskonparet Sarah och Benjamin Yousif. Hon sjöng på arabiska, medan han ackompanjerade på keyboard.

Kvällens sista minnen kom från Gunilla Månsson. Det var i Sundsvall som hon fick undervisning och konverterade till den katolska tron, men en stor del av de intryck och den påverkan som ledde fram dit kom under en period som hon tillbringade i Indien!

Tack
En trevlig kväll i minnenas tecken avslutades med att Monika Forsslund från jubileumskommittén tackade alla som kom och alla som hade bidragit på olika sätt.


Maureen Sundin