Församlingsbrev


Palmsondag Våren 2010

En glädjens fastetid

Kära församlingsmedlemmar!

Vi närmar oss vår tros största högtid, den högtid som är källa och slutmål för vårt liv som kristna katoliker: Påsken. Där finner vi liv, frälsning och glädje, för där möter vi den som är livets upphovsman och fullbordare: Jesus Kristus i sitt lidandes, döds och uppståndelses mysterium. I påskmysteriet finner vi svar på livets frågor och kraften att resa oss och gå vidare i sanning, kärlek och glädje. Invid Kristi grav kan vi lägga av våra ”smutsiga kläder” och ikläda oss honom och så lära oss att agera med hans egenskaper. Vi blir till Kristusbärare: på grekiska Christoforoi. Påskljuset som välsignas och tänds på påsknatten och de tända ljus var och en av oss har i händerna då, representerar detta.FottvagningFör att förbereda oss för Påskmysteriet har Jesus själv givit oss fyrtio dagar då vi kan förena oss med honom då han fastade och bad i öknen under fyrtio dagar. Jag har tagit fram texten nedan av kardinal Danneels som hjälp för att leva denna fastetid.

”När ni fastar”, säger Jesus i evangeliet, ”se då inte dystra ut” (Matt 6:16). Fastetiden är inte en trist tid inte en tid då man ”vanställer sitt utseende”. Det vill inte vår Herre och vi skall lyda honom. Låt det då bli en glädjens fastetid. Glädjens frånvaro är något typiskt för vår tid. Bakom varje fasad gömmer sig en hemlig smärta. Det finns så mycket missmod och nedstämdhet i allas hjärtan. Även de kristna deltar i denna dystra stämning. Men just de borde ha större livsglädje. Nyligen lade jag under ett möte märke till en ung indisk flicka som hela tiden skrattade. Nyfiken frågade jag henne varför hon gjorde det. ”Jo, därför att jag har intrycket att vara den enda som skrattar här!” Den glädje som Jesus har gett oss måste vara med i vårt fastande. Den måste bo i våra hjärtan dessa dagar. Det finns bara ett medel för att leva i glädje. Det är att fördjupa vår tillit till Gud, vår överlåtelse åt hans Försyn. För det är bara han som kan göra oss glada. Vi är så vana att själva planera och ordna allt, och bara vi är färdiga, får Gud också göra något. Vi ger honom inte ens tillfälle att själv företa sig något. Vad skall vi göra för att Gud skall kunna utföra vad han vill?

FottvagningLåt oss se på Maria i Kana. Vinet tog slut, det var inte roligt. Men Maria ser till att kärlen bereds: ”Gör det han säger åt er” (Joh 2:5). På samma sätt kan vi bereda lite plats för Gud genom att vara beredda, genom att redan hämta kärlen. Inför Gud skall vi bete oss så som om vi redan hade fått det vi ber honom om. Och då kommer han också att ge oss det. Framför allt, säg inte nej till Gud! Det är det som överlåtelsen är, det som tron på Guds verkan i vårt liv är. Alltså, låt oss bereda kärlen. Ett annat medel för att leva i glädje under denna fastetid, det är att åtminstone en gång om dagen tänka något positivt om oss själva. Det är sant att vi är sårbara, vi är svaga, vi gör det onda som vi inte vill göra. Allt det är negativt. Men låt oss åtminstone en gång om dagen titta i spegeln och säga något gott om oss själva, därför att vi är Guds söner eller döttrar, därför att vi är älskade av Gud.

Ett tredje medel för att leva en fastetid i glädje, det är att säga något positivt som du märker hos andra, speciellt hos dem som du tror inte har något behov av det: din man, din fru, dina arbetskamrater. Alltså: säg detta positiva och tänk det inte bara. Ett sista medel som jag vill föreslå, det är att varje dag säga något positivt till Gud. Säg till honom att du välsignar honom, älskar honom, tackar honom för så mycket. Säg honom att du är fäst vid honom. Även Gud har behov av att vi då och då säger något positivt om honom.

KristusGrunden till en fastetid i glädje, den grund som säkerligen är den djupaste, är att vi accepterar våra synder, vår moraliska, psykologiska svaghet. Låt sanningen komma fram i ditt hjärta, låt ditt inre bli genomskinligt. Till varje pris måste vi låta bli att kalla det som är ont för gott och det som är gott för ont. Det finns ingen glädje som kan jämföras med den som följer av en ödmjuk, uppriktig bikt. Tvätta ditt hjärtas fönster och väggar, då blir ditt liv genomskinligt. Alla andra glädjeämnen är bara provisoriska och inget verkligt botemedel. Var alltså vid gott mod under denna glädjens fastetid, och acceptera dig själv . Prästerna skulle jag vilja be att vara beredda, öppna, helt genomskinliga för Kristus, som ensam förlåter synderna. Ni, och jag själv tillsammans med er, bär ansvaret för det trista dis som finns i Kyrkan"

Kardinal Godfried Danneels.

Ja, låt oss rena våra hjärtan denna fastetid. Från den individuella reningen genom Guds nåd kommer effekter på gemenskapen; församlingslivet och så sprids glädjen och kärleken till alla omkring oss. Genom Kristi död och uppståndelse blir vi ett med Gud och med varandra.

f.Daniel Adner

 


Undervisning:
I Sundsvall sker undervisningen kl. 9.45-11.00 den första och tredje söndagen i månaden.
I Sollefteå, Örnsköldsvik och Östersund sker undervisning en timme i före mässorna om inte annat anges nedan.


FörlåtelseFaste- och Påskbikt:
Torsdagen den 25/3 kommer kh.Grzegorz Janski från katolska församlingen i Umeå
och hör bikt i samband med mässan kl. 18.00.
Övriga tider v.g. ta kontakt med någon av prästerna i församlingen.

 

Kristus uppstånden
Tack!

Tusen tack för uppvaktningen vid min födelsedag!
Min lilla stuga börjar nu kännas inredd tack vare Er givmildhet,
och under sommarens semester hoppas jag på besök i Stensele!
Må Herren återgälda Er givmildhet och välsigna Er alla!
f Conny Årlind

 

 

Vandring


Församlingsdag - Rosenkransvandring

Lördagen den 29/5 ordnar vi en utflykt till Selångers kyrkoruin. Vi samåker till Bergsåker
och vandrar sedan bedjande Rosenkransen sista biten till Selångers kyrkoruin
där vi firar mässan. Efter mässan medhavd matsäck utomhus.

Tanken är att denna dag skall kunna fungera även för barnfamiljer.
Vandringen är anpassad så att både barn och gamla kan orka.

 

 


Program för Sankt Olofs kyrka i Sundsvall:

MässorKommunion
Mässa firas onsdagar 18.00, torsdagar 18.00, fredagar 18.00, söndagar 11.00.
På onsdagar är kyrkan öppen för besök och samtal mellan kl. 13.00 till 18.00.

Tillbedjan
Stilla tillbedjan inför Sakramentet sker fredagar kl 17.00-18.00.

Korsvägsandakt
Fredagar i fastetiden kl. 17.00

Rosenkransen
På onsdagar kl. 17.30 ber vi rosenkransen.

Mässor under påsken:
Askonsdag: Mässa med askvälsignelse kl. 18.00. Fastetiden börjar.
Skärtorsdag: 1/4 Mässa kl. 19.30.
Långfredag: 2/4 Långfredagsliturgi kl. 15.00.
Påskafton: 3/4 Mässa kl. 21.00.
Påskdagen: 4/4 Mässa kl. 11.00.

Övriga helger:
Kristi himmelsfärdsdag 13/5
Mässa kl. 11.00.

Pingstdagen 23/5
FÖRSTA KOMMUNIONEN
Mässa kl. 11.00

Lördagen den 12/6
KONFIRMATION
Mässa med Biskop Anders kl. 15.00


Mässor i utposterna:

BRÄCKEPräst
Kontakta f Conny för information om Mässtider för våren 2010.

HUSUM (EFS-kapellet) :
Tillsvidare kommer vi inte att fira mässa i Husum.

HÄRNÖSAND (Ängekyrkan):
Se Mässtider

KRAMFORS (Gudmundrå församlingsgård):
Se Mässtider

MELLANSEL (Folkhögskolans kapell):
Se Mässtider

SOLLEFTEÅ (Församlingshemmet):
Se Mässtider
Se Undervisning

ÅNGE (Ånge kyrka)
Kontakta fader Conny för mer information.

ÖRNSKÖLDSVIK (Stora kyrkan):
Se Mässtider
Se Undervisning

MARIA IMMACULATAS KAPELLFÖRSAMLING I ÖSTERSUND
Se Mässtider
Se Undervisning
Läs gärna hemsidan för ytterligare information: www.maria-immaculata.seCaritas S:t Olof
Caritas Sankt Olof har nu regelbundna mottagningstider i kyrkan på onsdagar kl 13.00 till 18.00. Nedre ingången till Nacksta kyrka är öppen. Det är dels för att underlätta för besökare som vill komma till kyrkan och be, dels för att underlätta för dem som vill träffa representanter för Caritas. Om Du vill bli medlem (50 kr/år) eller skänka en gåva till Caritas S:t Olof, använd plusgironummer 133 09 64-6.

HJÄLP OSS SPARA PENGAR FÖR PORTO!!!
Om Du sänder Din e-postadress till kontoret, så sänder vi Dig församlingsbreven i fortsättningen med e-post. Du kan också varje vecka få vårt veckoprogram i din e-postlåda utan att behöva leta på vår hemsida. Skriv ”jag vill ha församlingsbrevet via e-post” eller ”jag vill ha församlingsbrevet och veckoprogrammet via e-post”.
Var vänlig skriv Ditt namn tydligt så att vi vet vem vi inte skall sända brev till, tack!
Om Du flyttar, glöm inte att meddela expeditionen om adress ändring och ny e-post adress, tack.


Tidigare församlingsbrev

Församlingsbrev advent 2009
Församlingsbrev höst 2009
Församlingsbrev påsk 2009
Församlingsbrev advent 2008
Församlingsbrev höst 2008
Församlingsbrev vår 2008
Församlingsbrev advent 2007
Församlingsbrev höst 2007
Församlingsbrev sommar 2007
Församlingsbrev vår 2007
Församlingsbrev advent 2006
Församlingsbrev höst 2006
Församlingsbrev sommar 2006
Församlingsbrev påsk 2006
Församlingsbrev advent 2005
Församlingsbrev sommar 2005
Församlingsbrev påsk 2005
Församlingsbrev höst 2004
Församlingsbrev påsk 2004
Församlingsbrev advent 2003
Församlingsbrev sommar 2003

 Till sidans början